Transportband voor aardappelen

Transportband voor aardappelen

Wanneer je tegenwoordig een bedrijf bezoekt, zal het je zeker opvallen dat er veel gebruik wordt gemaakt van transportbanden. Dit heeft natuurlijk een reden. Transportbanden worden gebruikt om de arbeidsomstandigheden van de werknemers te verlichten. In het verleden zaten er veel werknemers ziek thuis, omdat ze rugklachten hadden. De oorzaak daarvan lag aan het werk dat ze moesten doen. Ze moesten pakketten dragen en naar een andere plaats brengen. Door dat sjouwen met de pakketten kregen ze rugklachten. Door gebruik te maken van transportbanden hoeven de werknemers niet meer met pakketten te sjouwen. Ze hoeven nu alleen het pakket op de transportband te plaatsen en dan wordt het automatisch naar bijvoorbeeld een laadbak van een auto verplaatst. In een werkplaats worden meerdere soorten transportbanden gebruikt. De uitvoering is afhankelijk van het soort werk dat ermee gedaan moet worden.

Voedingsmiddelenindustrie

In de bedrijfstak van de voedingsmiddelenindustrie worden verschillende soorten transportbanden toegepast. Aan de transportbanden die voor de voedingsmiddelenindustrie worden gebruikt zijn de eisen hoog van de gebruikte materialen. Dat geldt ook voor het verwerken van aardappelen die ook onder de voedingsmiddelenindustrie vallen. Voor de transportband voor aardappelen worden dus product specifieke transportbanden gebruikt.

De transportband voor aardappelen

Aardappelen worden het hele jaar door vers naar de fabrieken getransporteerd, ondanks dat de aardappeloogst in september/oktober is. Dat is tegenwoordig mogelijkvanwege verbeterde bewaartechnieken. Het transport van aardappelen is een belangrijk onderdeel van het bewaren. Aardappelen mogen tijdens het transport geen beschadigingen oplopen, omdat anders de kans groot is dat ze gaan rotten. Om te voorkomen dat ze beschadigen, worden ze op het land tijdens het oogsten in stortbakken gestort en daarna in de boxenvuller. Dat gebeurt door gebruik te maken van een aardappelen transportband. Daarna komen ze terecht in een bewaarloods.

Bij het verwerken van de aardappelen worden er veel verschillende transportbanden toegepast. De rubberen transportbanden worden vooral gebruikt tijdens het aanvoeren van de aardappelen en tijdens het sorteren. Deze rubberen transportbanden worden gebruikt, omdat ze sterk zijn. Op de verpakkingsafdeling worden vooral kunststof transportbanden gebruikt. Ook worden er weefsel versterkte, modulaire en volkunststof transportbanden toegepast. In de voedingsmiddelenindustrie moeten transportbanden aan alle gestelde normen voldoen. De voedselveiligheid moet gewaarborgd blijven.

Tijdens het uitladen zal een aardappeltrailer de aardappelen op een lange transportband uitstorten. Onder de laadbak is de transportband aangebracht. De aardappelen worden altijd zo snel mogelijk gelost. Op de sorteerafdeling wordt gewerkt met tussenopslagmogelijkheden. Door deze manier van werken kunnen de aardappelen het hele jaar door vers aan de fabriek voor de verwerking worden afgeleverd. Door op iedere plaats de juiste transportband te gebruiken zal het verwerkingsproces goed verlopen. Tolsma Techniek Emmeloord BV produceert transportbanden. 

Delen