Ontluchters voor waterleidingen

Ontluchters voor waterleidingen - Komt er lucht uit uw kranen? Of hoort u tikken in de waterleidingen? Dan zit er waarschijnlijk lucht in de waterleidingen van uw huis. Maar wanneer u een knal hoort bij het opendraaien van de kraan, dan zit er vrijwel zeker lucht in de waterleidingen. Vooral bij het douchen kan dit erg vervelend zijn. Het borrelen van de kraan wordt op een gegeven moment vervelend en irritant. En het kan zelfs wat gespetter veroorzaken. Maar niet alleen dat, lucht in de waterleidingen kan funest zijn voor de boiler. Hoe komt dat eigenlijk, lucht in de waterleidingen? En hoe kan het verholpen worden? 

De oorzaak - Een verbouwing of renovatie is aan de gang in uw buurt. Een paar huizen verderop zijn de leidingen opengebroken om de leidingen te vernieuwen of voor een inspectie. Er kan hierdoor lucht in de leidingen gekomen zijn, die, als u bent aangesloten in dat leidingnetwerk, ook uw kant op komt.  Geen verbouwing? Wel een uitstekend leidingnetwerk in uw huis? Hoe komt dan toch die lucht in de leidingen? Wellicht is er ergens toch een klein lekje in uw netwerk. Woont u in een oud huis? Dan is de kans groot dat er nooit goed is gekeken naar het netwerk onder en door het huis. Als u contact opneemt met de waterleverancier dan zullen ze dat snel komen checken.  Een andere reden kan betrekking hebben op de CV-ketel. Heeft u die onlangs bijgevuld, maar zit de vulslang er nog aan en staat die open?  

De oplossing - Er zijn verschillende mogelijkheden om de lucht uit de waterleidingen te krijgen. Een manier is de volgende:  De hoofdkraan dichtdraaien, alle kranen in het systeem openzetten, de aftapkraan na de hoofdkraan opendraaien en wachten tot alle kranen zijn uitgedruppeld. Vervolgens draait u de aftapkraan weer dicht en kan de hoofdkraan geopend worden. Wanneer het bubbelen en sputteren stopt kunnen ze weer dicht en is de lucht uit de leidingen. Een manier is ook door een ontluchter te gebruiken. Die koop je meestal bij doe-het-zelf winkels; nu echter ook online (zie voorgaande link) en deze installeer je rond de hoogste punten van de leidingen. Een adviseur van de winkel kan u verder helpen met hoe dit precies werkt. Deze ontluchter heeft ook de naam pugeerkraantje.  Een specialist inhuren. Een loodgieter weet alles van het waterleidingsysteem af en heeft lucht in de waterleidingen zo verholpen. Hij kunt u aan een vrijblijvende offerte helpen of gewoon even langskomen. Dit klusje is vaak snel verholpen is niet heel erg duur. Een loodgieter zaal veelal tussen de 35 en 45 euro per uur vragen.

Delen